-
Coșul este gol!
1. Originea și pătrunderea în Europa a cărților de joc
Cărțile de joc se pare că au fost inventate în preajma secolului al IX-lea în China, regiune cunoscută că patria de origine și a altor jocuri cum ar fi șahul, dominoul sau go-ul.
Cărțile de joc erau din lemn și erau imprimate cu figuri. Prima referire posibilă la jocurile de cărți provine dintr-un text din secolul al IX-lea cunoscut sub numele de Colecția de obiecte diverse de la Duyang, scris de scriitorul Su E. El o menționează în anul 868 pe prințesa Tongchang, fiica împăratului Yizong din dinastia Tang, jucând un „joc cu foi” cu membrii ai familiei soțului prințesei. Prima carte cunoscută despre jocul cu „foi” a fost numită Yezi Gexi și ar fi fost scrisă de o femeie din timpul dinastiei Tang, fiind menționată de cronicarii dinastiilor ulterioare.
Cel mai vechi exemplu atestat de joc cu cărți imprimate cu semne și numere se află întrt-un document din 1294, unde este menționat că „Yan Sengzhu și Zheng Pig-Dog au fost prinși jucând cărți [zhi pai], iar bucățile de lemn pentru imprimarea lor le-au fost confiscate, împreună cu nouă cărți reale”.
William Henry Wilkinson (1858-1930), specialist în istoria și cultura chineză, sugerează că primele cărți de joc propriu-zise ar fi fost, de fapt, bani de hârtie, care erau atât instrumente de joc cât și miza în sine a jocului. Folosirea hârtiilor-monedă era incomodă și riscantă, astfel că acestea au fost înlocuite cu cărți de joc cunoscute sub numele de „cărți bani”.
Unul dintre cele mai vechi jocuri ale cărui reguli sunt cunoscute este Madiao, care datează din timpul dinastiei Ming (1368-1644). Cărturarul din secolul al XV-lea Lu Rong l-a descris ca fiind jucat cu 38 de „cărți bani”, împărțite în patru categorii: 9 cu monede, 9 cu șiruri de monede (poate bastonașe desenate naiv), 9 cu miriade (de șiruri de monede) și 11 cu zeci de miriade (o miriadă are 10.000 de unități). Ultimele două categorii aveau desenate imagini ale unor personaje dintr-un roman, cu caractere chinezești pentru a marca rangul și semnul lor.